|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
figa
(zobacz zdjecia)
|
Wysłany: 2009-02-04 , 21:43:30 Temat postu: ja "Tanga" nie tańczę |
|
|
Mrożkowski "Edek" opanował galerię.
Gnioty, które zalewają Oph to nic w porównaniu z tym, co dzieje się na forum i pod zdjęciami. Powszechne chamstwo i rozpasanie... Mam wrażenie, że bon ton przestał obowiązywać.
Ja się boję takiego Onephoto. "Edków" się boję...
Czy nowa "jakość" wyzwoliła w Userach to, co jest skutkiem ubocznym "człowieczeństwa"?: "popierdywania", "bekcnięcia", "mlaskanie" itp.?
Brrrrr..
figa
PS. Do zrozumienia powyższych refleksji potrzebna jest znajomość lektury. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kobietaniepowazna
(zobacz zdjecia)

|
Wysłany: 2009-02-04 , 23:10:49 Temat postu: |
|
|
dobrze..nie denerwuj sie tak figa, kazdy z nas przechodzi teraz teleportacje inaczej ...!
obiecuje, ze nie bede puszczala juz bakow nigdy wiecej na forum!... ( chociaz byly ogromne i rozowe:)...
...bardzo cie lubie i uwazam, ze masz racje!!!
a teraz napisz jak ty widzisz nowy bon ton na forum! |
|
Powrót do góry |
|
 |
figa
(zobacz zdjecia)
|
Wysłany: 2009-02-05 , 09:58:55 Temat postu: |
|
|
kobietoniepoważna, to były metafory
ale OK...
no spójrz, ogólnie jest kicha pod każdym względem, prawda?
zastanawiam się, czy wszyscy na "coś" czekamy (zmianę, powrót do tego, co było, znak z redaktorskich niebios), czy się raczej poddaliśmy..., ja sama jestem rozdarta i chyba po cichutku z nadzieją czekam na przebudzenie
nie wiem, jak z tego można by wybrnąć
chyba wiele zależy od nas, by powrócił dawny duch galerii (w miarę możliwości); sporo osób (starszych stażem, Userów, dobrych fotografów) nie wstawia zdjęć, a może warto ożywić fotograficznie Onephoto, do tego zacząć komentować (choć kilka zdjęć dziennie) rzeczowo i na temat
sami robimy tutaj małe bagienko i pozwalamy na gnioty oraz trollowanie
fi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
qalimar
(zobacz zdjecia)

|
Wysłany: 2009-02-05 , 10:34:46 Temat postu: |
|
|
figa napisał: |
no spójrz, ogólnie jest kicha pod każdym względem, prawda?
zastanawiam się, czy wszyscy na "coś" czekamy (zmianę, powrót do tego, co było, znak z redaktorskich niebios), czy się raczej poddaliśmy..., ja sama jestem rozdarta i chyba po cichutku z nadzieją czekam na przebudzenie
nie wiem, jak z tego można by wybrnąć
chyba wiele zależy od nas, by powrócił dawny duch galerii (w miarę możliwości); sporo osób (starszych stażem, Userów, dobrych fotografów) nie wstawia zdjęć, a może warto ożywić fotograficznie Onephoto, do tego zacząć komentować (choć kilka zdjęć dziennie) rzeczowo i na temat
sami robimy tutaj małe bagienko i pozwalamy na gnioty oraz trollowanie
fi. |
Pozwólcie, że się wtrącę do dyskusji. Stare oph miało swój urok. W porównaniu do innych okolicznych galerii przyciągało ludzi myslących i cieszących się fotografią. To nic, że były w nim kłótnie, obrażania się, wojny podjazdowe, walki na noże, ale mimo tego nie zatraciliśmy swojego charakteru. A jak jest teraz? Mogę powiedzieć o własnych wrażeniach- zrobiło się słodko- kwaśno jak w sosie Uncle Ben. Niejadalnie rzekłbym. Urawniłowka. Począwszy od landrynkwatej grafiki rodem z plfoto i obiektywnych pomieszanych z kolorkiem bladoniebieskim skończywszy na błędach jakie nam zaserwowano. Nie wstawiam zdjęć, wkurza mnie to nowe niestrawne, wkurza mnie marazm i breja w jaką popadła ta nowa landryna. Jedynie forum o dziwo tętni życiem. Na co czekam? Przynajmniej na poprawę tego, co zostało spieprzone i doprowadzenie całości do w miarę sensownie działającej maszynki. Dziwicie się, że jest jak jest? Ludzie widząc, to co się stało zwyczajnie stracili zapał i chęci, aby tu wstawiać zdjęcia. I cokolwiek komentować- sorry, ale jak widzę te wodotryski w postaci tabelek, wykresików i innych pierdół, to krew mnie zalewa i tracę ochotę na cokolwiek. To zwyczajny przerost formy nad treścią- zdjęcie na być sednem, a nie wodotryski wokół. Ponadto potrzebne jest zaangażowanie redakcji- tak jak było kiedyś. Od tego właśnie powinno się zacząć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
admin
(zobacz zdjecia)
|
Wysłany: 2009-02-05 , 10:42:44 Temat postu: |
|
|
obawiam się, że każdy zauważa to, co ma ochotę zauważać. nie wydaje mi się, żeby zdjęcia straciły na ważności kosztem "wodotrysków", o których piszesz. nowe OPH otrzymało po prostu podstawowe mechanizmy, w które "wyposażone" są współczesne galerie internetowe. siła przyzwyczajenia do starego serwisu jest ogromna, bo też przez wiele lat nic w nim nie zmieniano. stąd też część reakcji użytkowników. prace nad skórką w stylu starego OPH trwają. |
|
Powrót do góry |
|
 |
qalimar
(zobacz zdjecia)

|
Wysłany: 2009-02-05 , 10:52:04 Temat postu: |
|
|
admin napisał: | obawiam się, że każdy zauważa to, co ma ochotę zauważać. nie wydaje mi się, żeby zdjęcia straciły na ważności kosztem "wodotrysków", o których piszesz. nowe OPH otrzymało po prostu podstawowe mechanizmy, w które "wyposażone" są współczesne galerie internetowe. siła przyzwyczajenia do starego serwisu jest ogromna, bo też przez wiele lat nic w nim nie zmieniano. stąd też część reakcji użytkowników. prace nad skórką w stylu starego OPH trwają. |
Adminie, zaznaczyłem na wstępie, ze mogę podzielić się tylko własnymi wrażeniami o których to napisałem. Subiektywnymi jak najbardziej. Zdaję sobie sprawę z tego, że jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził. Niemniej uważam, ze wylano dziecko z kąpielą. Przynajmniej na razie. Wodotryski niestety zaciemniają obraz- nie mam nic przeciwko nim, ale one mają pomagać i urozmaicać, a nie zwyczajnie przeszkadzać. No i te podstawowe mechanizmy powinny działać naprawdę, a nie być popsute od początku, bądź tylko udawać, że działają. Wiele o ich sprawności napisano na tym forum. Ze swojej branży mogę je przyrównać do sprawności naszych wspaniałych i drogich F-16. |
|
Powrót do góry |
|
 |
figa
(zobacz zdjecia)
|
Wysłany: 2009-02-05 , 10:56:28 Temat postu: |
|
|
"Począwszy od landrynkowatej grafiki rodem z plfoto i obiektywnych pomieszanych z kolorkiem bladoniebieskim" - dzięki Qal  |
|
Powrót do góry |
|
 |
admin
(zobacz zdjecia)
|
Wysłany: 2009-02-05 , 10:58:25 Temat postu: |
|
|
dlatego z miłą chęcią włączam się do dyskusji, jeżeli wypowiedzi są podparte rzeczowymi argumentami. niestety, większość wiadomości to biadolenie w stylu "nie bo nie".
owszem, nowa wersja nie jest wolna od błędów, ale podejrzewam, że niewielu użytkowników zdaje sobie sprawę z ogromu pracy, jaki został włożony w projekt. to nie jest zwykła strona jakich wiele w sieci, lecz duża galeria tworzona przez dużą społeczność. jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości odnośnie naszych intencji, to zapewniam raz jeszcze, że naszym celem nie jest zniszczenie OPH i nawet przez chwilę nie rozważaliśmy takiej opcji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
qalimar
(zobacz zdjecia)

|
Wysłany: 2009-02-05 , 11:05:43 Temat postu: |
|
|
W to nie watpię Adminie- po co niszczyć? Ale, czy nie byłoby prościej zaadoptować działający i sprawdzony engine np z obiektywnych i przerobić go pod klasyczne oph? Zmienić na wstępie grafikę, układ strony itd? Możliwości tu jak i tam są bardzo podobne. Zaoszczędziłoby to zgryzot zarówno twórcom, jak i userom. Tworzenie czegoś nowego od podstaw, zawsze napotyka trudności- ten proces można rozłożyć na jakiś dłuższy czas i stopniowo wprowadzać zmiany. Lepiej ulepszać coś, co działa, niż prototyp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
slomka
(zobacz zdjecia)

|
Wysłany: 2009-02-05 , 11:08:42 Temat postu: |
|
|
Jest też taki aspekt - część osób nie wstawia zdjęć na nowe oPh, bo odzierane są z jakości.
W starej galerii, gdy wstawialiśmy zdjęcie 245 KB, mieliśmy pewność, że po powieszeniu nie zmieni się jego jakość.
W chwili obecnej, zdjęcie traci co najmniej połowę jakości (np. moje "Brzydkie Kaczątko" miało 346 KB, po powieszeniu zostało z niego tylko 153 KB).
Pojutrze minie miesiąc od wprowadzenia nowego oPh, a w tej podstawowej kwestii (by system nie masakrował powieszonych zdjęć) nic nie uległo zmianie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
admin
(zobacz zdjecia)
|
Wysłany: 2009-02-05 , 11:16:37 Temat postu: |
|
|
qalimar napisał: | W to nie watpię Adminie- po co niszczyć? Ale, czy nie byłoby prościej zaadoptować działający i sprawdzony engine np z obiektywnych i przerobić go pod klasyczne oph? Zmienić na wstępie grafikę, układ strony itd? Możliwości tu jak i tam są bardzo podobne. Zaoszczędziłoby to zgryzot zarówno twórcom, jak i userom. Tworzenie czegoś nowego od podstaw, zawsze napotyka trudności- ten proces można rozłożyć na jakiś dłuższy czas i stopniowo wprowadzać zmiany. Lepiej ulepszać coś, co działa, niż prototyp. |
kwestia przepisania np. silnika Obiektywnych nie wchodziła w grę od początku, bo to kompletnie inny serwis, z innymi rozwiązaniami, podobnie jak Plfoto, a ze starego engine'a OPH nic się nie dało wykorzystać. w sferze planowania zazwyczaj dużo rzeczy wygląda na proste i możliwe do załatwienia w krótkim okresie czasu, jednak kiedy przychodzi co do czego, to trzeba zweryfikować początkowe założenia. zmiany niestety wymagają czasu i cierpliwości. błędy są stopniowo poprawiane i dążymy do tego, żeby jak najszybciej je wyeliminować. rozumiemy frustrację użytkowników, ale nie zamierzamy tak łatwo złożyć broni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
figa
(zobacz zdjecia)
|
Wysłany: 2009-02-05 , 11:16:46 Temat postu: |
|
|
"W porównaniu do innych okolicznych galerii przyciągało ludzi myslących i cieszących się fotografią. To nic, że były w nim kłótnie, obrażania się, wojny podjazdowe, walki na noże, ale mimo tego nie zatraciliśmy swojego charakteru. A jak jest teraz? Mogę powiedzieć o własnych wrażeniach- zrobiło się słodko- kwaśno jak w sosie Uncle Ben. Niejadalnie rzekłbym. Urawniłowka. Począwszy od landrynkwatej grafiki rodem z plfoto i obiektywnych pomieszanych z kolorkiem bladoniebieskim skończywszy na błędach jakie nam zaserwowano. Nie wstawiam zdjęć, wkurza mnie to nowe niestrawne, wkurza mnie marazm i breja w jaką popadła ta nowa landryna. Jedynie forum o dziwo tętni życiem. Na co czekam? Przynajmniej na poprawę tego, co zostało spieprzone i doprowadzenie całości do w miarę sensownie działającej maszynki. Dziwicie się, że jest jak jest? Ludzie widząc, to co się stało zwyczajnie stracili zapał i chęci, aby tu wstawiać zdjęcia. I cokolwiek komentować- sorry, ale jak widzę te wodotryski w postaci tabelek, wykresików i innych pierdół, to krew mnie zalewa i tracę ochotę na cokolwiek. To zwyczajny przerost formy nad treścią- zdjęcie na być sednem, a nie wodotryski wokół. Ponadto potrzebne jest zaangażowanie redakcji- tak jak było kiedyś. Od tego właśnie powinno się zacząć."[/quote]
Właśnie o tym pisałam wyżej, że wiele zależy od nas. Nie ma fotografii, jest gadanie o niczym. A to można zmienić, strona techniczna strony to sprawa informatyków i właściciela.
Nie wiem, Qalimarze, dlaczego mój post tak Cię ubodnął, że musiałeś jakoś tam "dopiec" używając niefajnych epitetów w stosunku do moich ostatnich zdjęć? Dla jednych tandetą jest "landrynowata grafika w kolorze bladoniebieskim" dla innych zachód słońca (sory, ale nie mogłam sobie podarować; brak samokrytyki mnie denerwuje)...
fi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
qalimar
(zobacz zdjecia)

|
Wysłany: 2009-02-05 , 12:00:38 Temat postu: |
|
|
figa napisał: |
Nie wiem, Qalimarze, dlaczego mój post tak Cię ubodnął, że musiałeś jakoś tam "dopiec" używając niefajnych epitetów w stosunku do moich ostatnich zdjęć? Dla jednych tandetą jest "landrynowata grafika w kolorze bladoniebieskim" dla innych zachód słońca (sory, ale nie mogłam sobie podarować; brak samokrytyki mnie denerwuje)...
fi. |
Figuś, chyba źle mnie zrozumiałaś. Skupiłem się tylko i wyłącznie na nowym "wystroju"galerii i moich obserwacjach w tej materii, a nie poruszałem w najmniejszym stopniu tematu Twoich zdjęć, których nota bene ostatnio nie oglądałem. Sorry, że nowe oph kojarzy mi się z z niebieską landryną, ale mam prawo mieć takie wrażenie. Gdzie tu mam składać samokrytykę? No i dlaczego ubodnął? Post jak post, wyraziłaś swoje zdanie, ja w dyskusji swoje i zaznaczam, że bez żadnych w Twoją stronę przytyków- ani personalnych, ani zdjęciowych. Ok? )) |
|
Powrót do góry |
|
 |
figa
(zobacz zdjecia)
|
Wysłany: 2009-02-05 , 12:09:18 Temat postu: |
|
|
W takim razie przepraszam.
Ale byłam świecie przekonana o Twych złych intencjach