FORUM - Technika, sprzęt, obróbka - trzy pedały


 
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
suavic
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 385

PostWysłany: 2012-02-29 , 13:50:48    Temat postu: trzy pedały Odpowiedz z cytatem

dziś spotkałem gościa - se kupił doby aparat - bez pojęcia gość ... nie ukrywał tego ...
prosił mnie żebym mu wytłumaczył o co chodzi ...
sam cienki jestem ale coś muszę mu powiedzieć, myślę sobie ...
więc mówię mu :
jak w samochodzie
trzy pedały
gaz - to iso
sprzędło - to przesłona
hamulec - migawka

czy to dobra metafora


jak dobra to proszę się powoływać na mnie
jak zła to tę na mnie się proszę powoływać
Rolling Eyes Shocked Laughing Idea Confused Laughing
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
suavic
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 385

PostWysłany: 2012-02-29 , 14:02:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nazywam się :
sławomir suavic marciniak
gwoli ścisłości
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
motorcycleman
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 63

PostWysłany: 2012-02-29 , 14:12:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeśli założeniem byłoby dojechanie z punktu A do B w ściśle określonym czasie, to prawie trafna (zawodowcy nie jeżdżą na wysprzęglonym silniku) Wink

ja porównuję zawsze do smażenia, gdzie:
przysłona to temperatura (otwarta - więcej ognia)
czas to migawka
iso to smażona potrawa

smażąc coś na większym ogniu, musisz skrócić czas smażenia
a iso... wysokie to jajko, niskie - schab
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
motorcycleman
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 63

PostWysłany: 2012-02-29 , 14:18:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a gwoli lingwistycznego gestapo

przesłonić - pokrywając coś, oddzielić, przegrodzić coś od czegoś; też: okryć lekką zasłoną
przysłonić - zakryć coś częściowo

odpowiedz sobie która wersja jest poprawna Wink
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
suavic
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 385

PostWysłany: 2012-02-29 , 14:21:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jestem kucharzem z zawodu ... tam to tak nie dział ...
ciepły tłuszcz przenika do dania - robi się breja olejowa
... a ... coś podobnego się da spotkać - ale to chyba dla bardziej kumających kucharzy ...
Smile
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
suavic
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 385

PostWysłany: 2012-02-29 , 14:24:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

motorcycleman napisał:
a gwoli lingwistycznego gestapo

przesłonić - pokrywając coś, oddzielić, przegrodzić coś od czegoś; też: okryć lekką zasłoną
przysłonić - zakryć coś częściowo

odpowiedz sobie która wersja jest poprawna Wink

widzę że nie wiesz jak działa sprzęgło - nie wypowiadaj się o tym o czy nie masz pojęcia proszę
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
motorcycleman
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 63

PostWysłany: 2012-02-29 , 14:25:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w takim razie zamień patelnię na ognisko; przysłonę na odległość kija od ognia; jajko na podwawelską, a schab na śląską Wink
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
motorcycleman
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 63

PostWysłany: 2012-02-29 , 14:26:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Suavic, tak się składa, że jestem po mechanice i budowie maszyn... i wiem jak działa przysłona Wink
w twojej opcji, gdzie sprzęgło to przE(tfu!)słona, szybko byś je zjarał prując na półsprzęgle Wink
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
suavic
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 385

PostWysłany: 2012-02-29 , 14:30:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

iso - temperatura oleju
czas smażenia - przysłona
chrupkość skórki i krwistość wnętrza - migawka

technologicznie - to raczej tak
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
motorcycleman
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 63

PostWysłany: 2012-02-29 , 14:31:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yhm. nie jestem kucharzem - ja tylko gotuję za żonkę Wink
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
suavic
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 385

PostWysłany: 2012-02-29 , 18:33:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

haha - dobry temat poleciał - między kucharzem i mechanikiem - w śród fotografów ...
dzienks - pozdro ser.
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
peem
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 08 Wrz 2005
Posty: 241

PostWysłany: 2012-02-29 , 23:33:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przysłona = za dużo soli na tej patelni
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
mhamerski
(zobacz zdjecia)


Dołączył: 17 Sty 2003
Posty: 50

PostWysłany: 2012-03-07 , 02:25:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym powiedzial, ze duze ISO to duzo soli (albo kaszy) Smile
Powrót do góry
Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



 
 

© 2001 - 2009 OnePhoto.net

reklama |  kontakt |  zasady |  regulamin |  faq |  zgłoś błąd